Diétás ételek

A jóllakottság tényleg a mennyiségen múlik?

2020. október 22. - szaboedit

depositphotos_181294494_s-2019.jpg

Minél többet eszel, annál jobban teli l(eszel)? Az evés alapvetően triviális cselekedetnek tűnik, hiszen a logika azt diktálja: ha éhes vagy, eszel. Mégpedig addig, amíg jól nem laksz. De tényleg így van? Tényleg csak a sok étel a jó étel? Pedig a tele gyomor nem a mennyiségen múlik.

 Gondoltad volna, hogy az a tény, hogy tulajdonképp mit is gondolsz az ételről nagyban befolyásolja, hogy mennyire laksz jól tőle? (Talán már Te is találkoztál olyan emberrel, aki a salátától egyenesen éhen akar halni és a tele gyomor számára a nokedlivel és a zsírban cuppogó pörkölttel egyenlő.) És irigykedve néznek a diétázóra: "te fényen élsz, vagy mi? Ettől egyszerűen nem lehet jóllakni! Összeszűkült a gyomrod a koplalástól!" (Hogy az igazi koplalás miért nem jó, azt ebben a blogcikkben kifejtettem.)

Nos, a kutatások igazolták, hogy ha két csoportnak ugyanazt a gyümölcsturmixot adják, de az egyik csoportnak azt mondják, hogy az övékében több a valódi gyümölcs, akkor ezen csoport tagjai tovább jóllakottak érzik magukat. Ugyanez a hatás, ha ugyanazt az ételt alacsony vagy magas kalóriatartalmúként kóstoltatják a résztvevőkkel. Ezt a tényezőt elvárt jóllakottságnak hívják: azaz Te, mint fogyasztó mit vársz az adott ételtől, mennyire fog eltelíteni?  De ugyanilyen befolyásoló tényező az étel mennyisége is. (Ha belegondolsz, hányszor nem rendeltél az étteremben zóna adagot, csak mert olyan kicsi és utána hányszor etted meg teljesen, mert azt tanították, nem hagyunk a tányéron ételt, akkor Te is az elvárt jóllakottságnak megfelelően cselekedtél.) 

Szóval, ha legközelebb jól megpakolnád a tányérod ebéd vagy vacsora gyanánt (persze diétás ételekkel), akkor érdemes meggondolnod: egy kicsit kevesebbel nem e laknál mégis jól? (Higgy nekem: ha megfelelően választottad meg az ételed, kevesebbel tele lesz a hasad.)

Fotó: pexels

süti beállítások módosítása